Se alla

Budgetdebatten i Lidingö kommunfullmäktige 28 nov 2016

Liberalernas två anföranden av Oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre

Onsdag 30 november 2016

Allmänpolitisk debatt

Liberalernas oppositionsråd Amelie Tarschys Ingre inledde budgetdebatten genom att lyfta viktiga liberala satsningar på utbildning, äldreomsorg och stöd och service.

ati-budgettdebatt

Ordförande, fullmäktigeledamöter och åhörare!

Äntligen är det budgetdebatt! Utbildning, äldreomsorg och stöd och service, det är i korthet vad den liberala budgeten fokuserar på.

Jag vill börja med att ge en eloge till majoriteten för en i stort sett bra budget och till alla tjänstemän för ett gediget arbete, tack!

Ett extra varmt tack till Patric Andersson för din kunskap och ditt tålamod att svara på våra alla frågor.

Anna har redan pratat om Lidingös starka och stabila ekonomi så jag tänker inte upprepa vad hon redan sagt.

Lidingö är en fantastisk ö att bo på. Här är lätt att trivas, grönt eller som idag vitt och vackert. Nära både staden och naturen. Det är inte konstigt att många, liksom vi, vill bo här.

Lidingö har stora möjligheter att erbjuda sina medborgare ett kvalitativt och tryggt liv.

Vi liberaler vill ha goda kommunikationer, utbildning av hög kvalitet, bra och varierat utbud av service och handel och förstås kultur, idrott och friluftsliv. Kanske skiljer sig dessa ambitioner inte från er andra?

Men för att klara det krävs kloka och långsiktiga beslut och här kan jag tyvärr inte ge den sittande majoriteten så goda betyg.

För goda kommunikationer krävs att kommunen bygger bostäder. Det kunde vi se på ett helt uppslag i Lidingö Tidning i fredags. Professor Göran Cars säger t ex att det låga bostadsbyggandet på Lidingö är ett stort problem och Carl–Johan Schiller bekräftar i nästa artikel att bostadsbyggande och satsningar på kollektivtrafik hör ihop.

Majoritetens bostadsambitioner och jumboplatsen i bostadsbyggandet lämnar tyvärr en hel del att önska inte bara för oppositionen, utan för hela regionen.

I somras lämnade Lidingö Sverigeförhandlingarna och därmed möjligheterna till tunnelbana till Lidingö centrum i närtid.

Effektiva kommunikationer både på Lidingö och till Stockholm är en förutsättning för att Lidingö ska fortsätta vara en attraktiv ö att bo på och för att människor ska vilja komma hit och arbeta. Vi är inte en förort utan en efterort när det gäller kommunikationer.

Innan vi tar ett beslut om en så viktig fråga som Lilla Lidingöbron vill vi ha en fördjupad utredning om Lidingös samlade transport- och kommunikationsbehov.

Bostäder ska finnas för livets alla skeden, också för de som inte kan eller vill äga sitt boende. Vi vill att Lidingöhem, fortfarande med stark kassa och egen mark, ska få i uppdrag att utreda platser för nya bostäder, oavsett byggherre. Vi Liberaler ser att Lidingö har ett behov av små bostäder för studenter, ungdomar, nyanlända och för rekrytering. Riktiga bostäder, inte paviljonger.

Lidingös pensionärsorganisationer har länge efterfrågat ett Tor 2 i Lidingö centrum. Vi Liberaler lyssnar på de äldre och avsätter 400 tkr för att påbörja planeringen av ett Tor 2 i etapp 1.

Kunskap är en enskild människas viktigaste redskap för att växa och utvecklas. Utbildning bryter barriärer och öppnar nya vägar. Därför ska Lidingös skolor förmedla kunskap på högsta nivå.

På budgetdebatten förra året kritiserade jag majoritetens uteblivna satsningar på skolorna. Idag är jag glad över att majoriteten delvis tagit till sig våra kloka synpunkter och faktiskt lyssnat, även om det inte alltid låter så i debatten.

Nu får de kommunala lärarna ett välbehövligt lönepåslag. Men mer behövs för att skapa en attraktiv arbetsplats för våra lärare. Kanske ett tips till nästa års budget?

Så lyssna nu noga Hans och ni andra.

I lärarförbundets årliga ranking ”Bästa skolkommun” hamnar Lidingö på plats 273 av 290 kommuner vad gäller andel pedagogiskt utbildade lärare. Det är en riktig jumboplats och rimmar dåligt med ambitionen att ha Sveriges bästa skolor.

I en omvärld där amerikanerna nyligen valde en politiskt oerfaren och ganska okunnig president och populismen florerar i Europa behöver vi ge våra Lidingöungdomar stöd att utveckla sitt kritiska tänkande. Vi Liberaler höga kunskapsmål för Lidingös elever och då krävs duktiga lärare. Vi satsar därför på kompetensutveckling och vidareutbildning för lärarna.

Allt fler äldre på Lidingö medför ett ökat behov av service och omvårdnad. Det är viktigt med hemtjänst och äldreboende av hög kvalitet och i tillräcklig grad och för det behövs resurser.

Det går säkert att effektivisera en del men Lidingö måste kunna betala löner som är konkurrenskraftiga i Stockholmsområdet och en kommun med god ekonomi måste kunna satsa på våra äldre och tillgodose deras behov.

Vi vill också införa ett försök om ökad valfrihet i hemtjänsten för äldre där man inte bara får välja vilken utförare man vill ha utan också innehållet i tjänsten. En vacker dag kanske en promenad är mer uppskattad än städning. Även på ålderns höst ska man kunna påverka sin vardag, tycker vi Liberaler.

Kultur och fritid är viktigt för livskvaliteten. Musikskolan har en mycket populär verksamhet, det såg vi senast på kulturveckan då många duktiga barn musicerade tillsammans. Liberalerna ökar anslagen till Musikskolan för att korta kön och ge fler barn och ungdomar tillgång till musiken.

Kottlasjön är viktig för Lidingöbornas rekreation. Vi är glada över att majoriteten äntligen föreslår en rening, som vi föreslog redan förra året, och vill understryka att åtgärderna bör ske så snart så möjligt.

Liberalerna anser inte att Lidingöborna ska betala mer i skatt än vad staden behöver för att driva sin verksamhet med hög kvalitet. Effektivitet är viktigt och alla satsningar ska finansieras. Vi tar hänsyn till överskottsmålet om 30 miljoner kronor och använder resterande 15 miljoner kronor från det budgeterade resultatet för 2017 på viktiga satsningar för Lidingöborna på utbildning, vård och omsorg.

Alla förutsättningar finns för Lidingö att kunna anta framtidens utmaningar på ett ambitiöst vis om man som stadens tjänstemän säger: vill och vågar. Liberalerna har valt i att i vår budget göra satsningar som kan ge Lidingöborna ytterligare kvalitet, trygghet och utveckling. Ett Lidingö med ambitioner för framtiden!

Bifall till Liberalernas budget!

Debatt om Kommunstyrelsen

Ordförande, fullmäktigeledamöter och lyssnare!

Det finns gott om utmaningar som hamnar under kommunstyrelsen 2017.

Effektiviseringen av stadshuset, beslut om badhus, Lilla Lidingöbron osv. Vi lär inte sakna ämnen att diskutera!

En stor utmaning för hela regionen är att behovet av bostäder. Priserna skenar och det är väldigt svårt att ta sig in på marknaden. Även om Carl Johan från talarstolen flera gånger sagt att ungdomar inte vill bo här tror vi inte att det helt stämmer med sanningen.

En färsk rapport från SCB visar att Lidingö är sämst i klassen när det gäller bostadsbyggnadsplaner i relation till befintligt bestånd. Lidingö och Danderyd är de kommuner i länet med lägst befolkningstillväxt fram till 2025. Senast i Lidingö tidning i fredags kritiserade professorn i samhällsplanering Göran Cars Lidingö för att inte ta sitt ansvar.

Anna uttalar sig i samma artikel att vi bygger enligt vårt bostadssociala program.

Men Anna, det kanske inte räcker. Vi har redan tagit beslut om att köpa in paviljonger och tjänstemännen som arbetar med bostäder för nyanlända är frustrerade. Det är inte bra att klämma in två personer som inte känner varandra i små lägenheter för att staden inte har bostäder.

Det handlar ju heller inte bara om nyanlända utan alla ungdomar som vill flytta hemifrån, familjen som vill ha en större bostad eller äldre som vill flytta till något mindre.

Är den låga byggtakten ett problem? Ja! Konsekvenserna av den politik som nu förs kommer leda till en ekonomiskt ohållbar situation för Lidingöborna.

Nu kommer lite siffror  från SCB: Om 8 år kommer varje Lidingöbo i arbetsför ålder behöva försörja nästan en Lidingöbo till eller ha en försörjningskvot på 0,9. Genomsnittet för länet är 0,66 idag och beräknas vara 0,7 år 2025. 2025 kommer istället en Solnabo ha en försörjningskvot på 0,52. Det är stor skillnad!

Vi Liberaler anser att Lidingöhem med stark kassa och egen mark bör få uppdrag att utreda lämpliga plaster för nya bostäder, oavsett byggherre.

Gärna små bostäder för studenter, ungdomar och nyanlända. Liberalerna föreslår i vår budget att vi tillsätter en utredning för att hitta lämpliga platser där mindre enheter av bostäder kan byggas.

En annan utmaning för Lidingö är våra kommunikationer. Både över ön och till Stockholm. Effektiva kommunikationer är en förutsättning för ett attraktiv Lidingö med ett levande näringsliv och där många människor vill bo.

Tunnelbana till Lidingö lär det inte bli under de närmaste åren och det kan vi ha skilda åsikter om i den här salen. Men inför beslutet om bron måste vi ta ett krafttag och tänka långsiktigt kring hur vi ska resa. Inte vara ute och cykla alltför mycket….

Beslutet kring Lilla Lidingöbron är väldigt viktigt och får inte bli fel. Vi har därför lagt ett nämndinitiativ i kommunstyrelsen om att tillsätta en kompletterande och fördjupande studie för att hitta de långsiktigt bästa kommunikationslösningarna.

Vi vill också att staden tar initiativ till en dialog med landstinget och Stockholm stad kring placeringen av hållplatsen i Ropsten. Och en dragning av Lidingöbanan via Norra Djurgårdsstaden. Det ska naturligtvis inte förhindra en hopkoppling med Spårväg City men genom att låta Lidingöbanan fortsätta till Norra Djurgårdsstaden löser vi ett kommunikationsproblem för Stockholm.

Kommunikationerna har inte hängt med byggtakten och bussarna fulla förbi hållplatserna och resenärerna får vänta på buss efter buss.

Om 15 år kommer nära 500 000 fler svenskar vara över 75 år och många håller sig friska och pigga allt längre. Det är ju härligt.

Ewa Samuelssons utredning som presenterades förra året säger att det behövs 360 000 nya bostäder för äldre.

Många äldre vill bo i hyresrätt, för att slippa trädgård, styrelsearbete och gemensamma städdagar och med närhet till service och goda kommunikationer.  Att bygga nytt kan vara dyrt. Bara 30% av kvinnor över 85 år har råd att hyra en nybyggd etta.

Vi Liberaler vill att det ska bli möjligt att bygga billigare med t ex typgodkända hustyper, som redan är prövade enligt byggnormen, och varför inte i Lidingöhems regi?

Lidingös pensionärsorganisationer har länge efterfrågat ett Tor 2 i Lidingö centrum. Vi Liberaler lyssnar på de äldre och avsätter 400 tkr för att påbörja planeringen av ett Tor 2.

Lidingö är en del av Stockholmsregionen och konkurrensen om personal är hård. Att rekrytera duktig personal är en utmaning. Vi Liberaler anser att det är av största vikt för stadens utveckling och framtid att kunna behålla och rekrytera de bästa medarbetarna.

Staden ska positionera sig som en attraktiv arbetsgivare där en god arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter är konkurrensfördelar.

Jag vill i detta sammanhang också ge en eloge till de tjänstemän som tagit fram den nya snygga profilen för att marknadsföra staden som arbetsgivare: Allt annat än kommunalgrått! Jag blir glad varje gång jag går förbi affischerna på entréplan.  Nu gäller det att också politiken kan leva upp till stadens slogan att vilja och våga!

Bifall till Liberalernas budget!