Radiovärdarna Helena Bargholtz och Jan Wweissenrieder introducerade en ny gäst, Alaxander Alsén, som kommer att börja ratta vårt liberala fredagsprogram i Radio Lidingö  framöver. Alexander sitter i liberalernas föreingsstyrelse är även lärare i Käppala skola. Han informerade om incidensen med larmet som skadade 7 skolbarn och en lärare vid hans skola för två veckor sedan. Den berömda chokladpuddingen har nu befriats från misstankarna om matförgiftning. Ingen annan orsak har hittills funnits.

 

Kvällens övriga gäst var Göran Tegnér, liberalernans trrafikpolitiske talesperson, som pratade om matavfallssorteringen och om flera trafikfrågor.

 

Förra året var det mer än hälften av alla hushåll (52 %) som har anslutit sig till den ”bruna påsen”. Det mest spektakulära är att  teknik- och fastighetsförvaltningen förra året lyckades öka antalet hushåll som anslöt sig med hela 32 % – genom en framgångsrik kampanj. Nu är det 10.000 hushåll som matavfallssorterar.

Göran Tegnér berättade att Barkarby nästa år kommer att bli först i Europa med självkörande och eldrivna fullängdsbussarna i linjetrafik. De är tänkta att binda samman Barkarbystaden med Akalla T-banestation. Göran informerade att man i Holland nästa år kommer att köra förarlös busstrafik även i blandad trafik (utan separat busskörfält). Där har man 20 års erfarenhet av att köra självkörande bussar. Det skulle passa med en sådan skyttel även på Lidingö.

Göran konstaterade att länets resande med kollektivtrafik har ökat med 50 % sedan år 1980, men att folkmängden har ökat ännu mer, med 53 %. Samtidigt har SL/trafikförvaltningen ökat utbudet med hela 71%. På 38 år har marknadsandelen inte ökat alls.

Debattinläggen mellan Görans trafikorienterade låtar avslutades med en diskussion om olämpligheten att förlägga två stora livsmedelshallar på stadshusparkeringen i Lidingö Centrum. Radiokvartetten konstaterade att det i stället är brist på bostäder (kundunderlag) och sällanköpsbutiker som behöver åtgärdas. Även övergången till den snabbt växande näthandeln är ett varningstecken.