Kära lidingöliberaler!

Jag vill börja med att tacka för alla positiva kommentarer på förra brevet! Nu är det redan slutet av oktober och jag tänkte passa på att berätta lite om vad som är aktuellt i stadshuset och för liberalerna på Lidingö.

Aktuella frågor
Den hetaste frågan de senaste veckorna har varit den nya snabbcykelvägen längs Norra Kungsvägen. Göran Tegnér berättar att Tekniska nämnden i förra årets budget beslöt att satsa på att separera gångbanan från cykelbanan utmed Norra Kungsvägen. Men på Tekniska nämnden i juni 2016 beslöts att ta bort ett 40-tal parkeringsplatser utmed Källängsvägen och i stället bygga en snabbcykelväg. Den befintliga GC-vägen utmed Norra Kungsvägen breddades inte utan man har smalnat av huvudvägen och anlagt en snabbcykelväg alldeles intill körbanan och satt upp ett fult staket som ”skiljevägg”.

Vi liberaler protesterade kraftfullt mot detta i ett brev till nämndens alla ledamöter; våra båda representanter i nämnden var tyvärr förhindrade att närvara. Vi liberaler föreslog i våras i stället att man borde anlägga ett busskörfält utmed Norra Kungsvägen.

Majoriteten drev dock igenom beslutet i juni. Nu i höst när bygget var i full gång blev det folkstorm, när de närmast berörda framförallt i Näset drabbades av de borttagna p-platserna och av ingreppet på huvudvägen. På en extra  Teknisk nämnd i oktober gjorde majoriteten en helomvöndning och pausade bygget. Vi liberaler krävde ett återställande. På en ny extra Teknisk nämnd i slutet av oktober ska vi ta ställning hur man går vidare.

Majoriteten har nu uttalat att man köper liberalernas idé om att försöka inrätta ett busskörfält i stället för snabbcykelbanan. Vi vill egentligen ha den hela vägen från Rudboda till Lidingöbron. Den nu aktuella sträckan får ses som en första etapp.

Lilla Lidingöbron
Liberalerna bjöds in till näringslivets representanter på Lidingö för att diskutera vår syn på Lidingös utveckling, kommunikationer och möjlighet att rekrytera. Intressant var, vilket även näringslivets företrädare konstaterade, att vi ligger mycket nära varandra i synen på framtida behov. Nancy Mattsson, Torsten Engevik och jag deltog från Liberalerna och Bo Lindholm och Katarina Palmstierna från Lidingö näringsliv. På nästa kommunstyrelse kommer detaljplanen för den nya Lilla Lidingöbron upp och sannolikt kommer investeringsbeslutet upp för beslut på anda sidan årsskiftet inför upphandling av en ny bro.
Den här veckan kommer majoriteten att presentera sin budget och därefter kommer vi liberaler att ta fram vår. Den 14 november ska vår budget vara klar och presenteras för kommunstyrelsen inför budgetdebatten i kommunfullmäktige 28-29 november. Kom gärna med förslag om vad du tycker bör ingå! Särskilt intressanta är förslag som inte innebär så stora kostnader men skulle vara till nytta och glädje för Lidingöborna.

Aktuellt från föreningen
Den senaste månaden har vi kampanjat både för att rädda LSS och på Lidingöloppet.
Vi var ett tiotal liberaler som bjöd på kaffe, saft, plommon, kakor, politik och hejarop från Annika Perssons och Bertil Östbergs garageuppfart i solen på Lidingöloppet. Extra roligt att vår partisekreterare Maria Arnholm kom och kampanjade med oss.

Lite kyligare var det när ett 15-tal liberaler kampanjade för att rädda den personliga assistensen i Lidingö centrum.  Genom att skära ner på assistansersättningen till funktionsnedsatta hotar regeringen möjligheten för funktionsnedsatta att ha en fungerande vardag och för anhöriga att ha ett arbete. Liberalerna tar strid för varje människas frihet att bestämma i sitt liv och det är också temat för liberalernas höstkampanj. Tack alla som deltog i kampanjerna!

Just nu pågår samråd om utformningen av Högsätra. Liberalerna bjöd in de boende och andra intresserade för att lyssna till vad de tycker är viktigt att ta hänsyn till i utformningen av området. Liberalernas bostadspolitiske talesperson Robert Hannah deltog också på mötet. Det blev en spännande kväll och styrelsen kommer att skicka in ett svar på samrådet.

Vi hade en intressant författarträff med Anders Johnson som skrivit biografin ”Vem var Gustaf Dalén?” Uppfinnaren och företagsledaren Gustaf Dalén växte upp i Stenstorp, utbildade sig till ingenjör och anställdes vid Aga. Tre år senare blev han företagets vd. Han ligger bakom flera betydelsefulla uppfinningar och tilldelades år 1912 Nobelpriset i fysik. Träffen inleddes med en kortare rundvandring i Aga-området.

På gång
Torsdag 27 oktober kl 18-20, diskussionskväll om det nya  integrationsprogrammet, Scandic Anglais, Humlegårdsgatan 23.

Måndag den 21 november kl 18 i Stadshuset, lokal Fjäderholmarna är det nomineringsmöte då vi utser ersättare i Kultur- och fritidsnämnden samt ersättare i Lidingöhems styrelse. Nomineringar ska vara valberedningen tillhanda senast 5 november 2016. Sammankallande för valberedningen är Lisbeth Ringblom lisbeth_ringblom@hotmail.com, 076-246 83 83.

Lidingöliberalerna i media

 1. Bodals infartsparkering blev den (o)väntade succén, Göran Tegnér, Lidingö tidning 23 sept. 2016
 2. Det är liberalt att vara kluven om linbanor, Viktor Barth-Kron, DN 24 sept. 2016
 3. Nära 9 av 10 är nöjda med sjukhusvården, Anna Starbrink och Amelie Tarschys Ingre, Lidingösidan 24 sept. 2016
 4. Vi kan visst ordna bostäder åt nyanlända, Amelie Tarschys Ingre m fl kommunalråd, Dagens Samhälle, 27 sept. 2016
 5. Prata politik istället för att klanka på partisyskon, Mattias Reinholdson, Tidningen Nu, 30 sept. 2016
 6. Liberalerna kampanjade på Lidingöloppet, Tidningen Nu, 30 sept. 2016
 7. Ropet i Ropsten, Göran Tegnér, Lidingösidan, 3 okt. 2016
 8. Utrikesuppdrag Strasbourg nästa för Amelie, Mitt i Lidingö, 4 okt. 2016
 9. Lidingöbanans resenärer får leva med trängseln, kommentar Amelie Tarschys Ingre, Lidingö tidning, 7 okt. 2016
 10. L: Rätten till personlig assistans måste värnas – inte begränsas, Amelie Tarschys Ingre m fl kommunalråd, Metro, 11 okt. 2016
 11. Resandet har ökat medmusikanter Lidingöbanan, Göran Tegnér, Lidingösidan, 12 okt. 2016
 12. Ilskna kommentarer om den nya snabbcykelbanan, kommentar Göran Tegnér, Lidingösidan, 13 okt. 2016
 13. Oacceptabel slakt av Näsets P-platser, Göran Tegnér och Jesper Ingre, Lidingö tidning, 14 okt. 2016
 14. L: Svar till majoriteten, Göran Tegnér och Jesper Ingre, Lidingösidan, 18 okt. 2016
 15. 50 000 per dag för pausad cykelväg, kommentar Göran Tegnér, 20 okt. 2016
 16. Stort intresse för liberal LSS-kampanj, Tidningen Nu, 18 okt.
 17. Rädda den personliga assistansen, styrelserna för Liberalerna på Lidingö och FUB på Lidingö (politiskt obunden), Lidingösidan, 21 okt. 2016
 18. Nu ska snabbcykelbanan istället bli – bussfil, kommentar Göran Tegnér, Lidingösidan, 21 okt. 2016
 19. L vill satsa mer på kvinnojouren, kommentar Amelie Tarschys Ingre, Lidingö tidning, 21 okt. 2016

Varje fredag kl 16:30-17:15 i Radio Lidingö FM 97,8 sänder Jan Weissenrieder och Helena Bargholtz med gäster ”45 minuter med Liberalerna på Lidingö”.
Hör gärna av er med synpunkter och idéer!

Vänliga hälsningar
Amelie
Amelie Tarschys Ingre (L)
Oppositionsråd
Lidingö stad
Stockholmsvägen 50
181 82 Lidingö
+46 8 731 35 81
+46 73 079 35 81
www.lidingo.se