(S)-stopp för vårdval är stopp för valfriheten!
Replik i SvD Debatt den 5 feb 2017av Amelie Tarschys Ingre och Jessica Ericsson
Söndag 12 februari 2017
När S säger stopp för vårdvalen, säger de stopp för patienternas valfrihet – och ja till längre vårdköer. Obegripligt. Men så ser det ut i de nordliga landsting där S styrt länge.
Amelie Tarschys Ingre och Jessica Ericsson skriver initierat om sjukvården i SVD.
Stockholmarna blir allt fler – på tio år har länet växt med motsvarande ett Malmö i befolkning. Samtidigt har stockholmarnas sjukvård byggts ut kraftigt, men vi är långtifrån färdiga. Under tiden står Socialdemokraterna vid sidan av och ägnar sig åt svartmålning utan ansvarstagande. Elinor Odebergs inlägg är det senaste exemplet (SvD Debatt 5/2).
Ingen förnekar att Stockholms sjukvård står inför stora utmaningar. Allra minst vi. Det vi i Alliansen gör är att ta ansvar för en långsiktigt hållbar och tillgänglig sjukvård – där patienter får vård i tid, på rätt nivå. Det vi vet är att Socialdemokraternas politik skulle innebära en drastiskt försämrad tillgänglighet. Det syns också i en jämförelse med de landsting där S har styrt länge och verkligen har haft chans att påverka.
Stockholmarna har bättre tillgänglighet till vården, och är nöjdare med sin vård, än svenskarna i allmänhet. Vi ligger klart över rikssnittet för vårdgarantin – för specialistvård är vi bäst i landet. Förklaringen är inte minst de vårdval som Odeberg och andra socialdemokrater avfärdar så föraktfullt. Vårdvalen innebär inte bara att du som patient får välja din vårdgivare utan också att många fler, privata, vårdgivare är med och erbjuder vård. Det är bland annat tack vare dem Stockholm har bäst tillgänglighet – med 19 av 20 stockholmare som får träffa en specialistläkare i tid.
När S säger stopp för vårdvalen, säger de stopp för patienternas valfrihet – och ja till längre vårdköer. Obegripligt. Men så ser det ut i de nordliga landsting där S styrt länge.
Vården byggs ut också ut på de större och mindre sjukhusen. Ett historiskt stort utbyggnadsprogram för akutmottagningar och vårdavdelningar sjösattes efter att Alliansen tog över landstinget 2006 (sedan S försökt lägga ned två akutsjukhus). Det tar tid, men vårdplatserna ökar, framför allt utanför de stora sjukhusen, inte minst i den specialiserade äldresjukvården (geriatriken). En huvudinriktning är också att mer vård ska utföras utanför de stora sjukhusen. Vi ser nu hur utvecklingen går åt rätt håll. Vården utanför sjukhusen växer, återigen till stor del tack vare vårdval och privata vårdgivare. Snart öppnar vi dessutom stegvis tolv nya närakuter för barn och vuxna – en helt ny vårdform, för de flesta och vanligaste akuta tillstånden, så att människor med mindre allvarliga men ändå akuta åkommor ska slippa vänta i timmar på de stora sjukhusakuterna där svårare skadade och sjuka måste prioriteras.
Att välja vård själv och att få vård utan att behöva åka till de stora sjukhusen är viktigt inte bara för personer med besvärliga men ”lätta sjukdomsbilder”. Socialdemokrater som Odeberg har börjat tro för mycket på sina egna slagord. I verkligheten är valfrihet och nära vård viktig inte minst för personer med svårare eller långvarigare sjukdomar. Det gäller flera av våra vänner och bekanta.
Tillgängligheten till vården måste fortfarande utvecklas. Långsiktighet och återbesök, inte bara första besök eller operation, behöver främjas. Kömiljarden på nationell nivå kapade vårdköer i hela Sverige. Den borde ha utvecklats. Istället avskaffades den av Odebergs partikamrater i regeringen. Nu förbereder vi istället själva en ekonomisk stimulans, som ska gynna både snabbhet och långsiktighet, inom ersättningssystemen för Stockholms läns vårdgivare.
S undflyr ansvar och ägnar sig åt kritik från sidlinjen. Det kan man lätt göra i opposition när man inte behöver ta ansvar för något. Vi vill, kan och ska ta ansvar. Däremot kan vi inte påverka allt, såsom att styra bemanning, anställa sjuksköterskor eller fatta medicinska beslut. Däremot ska vi underlätta för dem som fattar de besluten genom att själva ta ansvar för planering, resurser och strategiska beslut för hela länets och alla stockholmares sjukvård. Det gör vi. Utan hjälp av Socialdemokraterna.
Jessica Ericsson (L)
Amelie Tarschys Ingre (L)
landstings- och sjukvårdspolitiker Liberalerna Stockholms län